Natuurlijk, de meeste mensen weten wel dat het beter is om tijdens de zwangerschap geen alcohol te drinken. Toch wordt er op het internet vaak naar gezocht. Elske Brouwer-Brolsma van de Wageningen University & Research kan zich dat goed voorstellen. “Je weet namelijk niet meteen dat je zwanger bent. En ook de term ‘alcoholvrij’ op etiketten klopt niet altijd.”
De risico's
Het bekendste risico van drinken tijdens de zwangerschap is het foetaal alcohol syndroom (FAS). Dit heeft ernstige hersenbeschadiging bij de baby als gevolg. “Gelukkig komt FAS niet veel voor, omdat dit vooral veroorzaakt wordt als je meer dan zes glazen per dag drinkt”, aldus Elske. “Toch kan ook af en toe een glaasje schadelijk zijn. Dat zorgt voor een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte en een baby met een laag geboortegewicht.”
“Verder is alcohol enorm belastend voor de nieren, de hersenen en het zenuwstelsel van het ongeboren kind”, vervolgt de assistent professor. “Op de lange termijn kan het leiden tot mentale en cognitieve ontwikkelingsproblemen, waardoor een kind bijvoorbeeld minder goed mee kan komen op school."
“Ook af en toe een glaasje kan schadelijk zijn"
Drinken in de eerste weken
Elske raadt aan om geen alcohol meer te drinken vanaf het moment dat je zwanger wil worden. Diverse onderzoeken suggereren immers dat alcohol invloed kan hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen. Bovendien voorkom je daarmee dat je drinkt in de eerste weken na de conceptie – als je nog moet ontdekken dat je zwanger bent.
“In de beginperiode gebeurt al enorm veel”, zegt ze. “Een zaadcel en een eicel groeien in rap tempo uit tot een minimens, waarbij de organen zich ook al vormen. Toch hoef je je niet meteen heel schuldig te voelen als in je in de eerste weken per ongeluk drinkt. De risico’s zijn waarschijnlijk klein.”
Onduidelijke etiketten
Als je drinkt, krijgt je baby net zoveel alcohol in het bloed als jij. Maar de lever van het kind kan dit nog niet goed afbreken. Drink je bier of wijn ‘vrij van alcohol’? Let dan goed op het etiket. “Alcoholvrij bier mag maximaal 0,1% alcohol bevatten en alcoholarm bier maximaal 1,2%”, aldus Elske. “Maar er zijn bieren waarvan het etiket aangeeft dat er 0,3% of 0,4% alcohol in zit, terwijl er wel ‘alcoholvrij’ of ‘non-alcohol’ op staat. Het is dus soms best puzzelen.”
0.0%: bieren, wijnen en mocktails
“Kies je voor 0.0%, dan weet je zeker dat er geen alcohol in zit”, vertelt Elske verder. “Er zijn tegenwoordig talloze bieren en wijnen zonder alcohol. Ook vind je op het internet leuke recepten voor mocktails. Oftewel: alcoholvrije cocktails. De smaak is natuurlijk wel wat anders, maar je kunt er echt iets lekkers van maken. Zelf koos ik voor bittere drankjes, zoals tonic. Dat kan natuurlijk ook gewoon.”