Slapen op het kinderdagverblijf een hele verandering?

Specialist aan het woord:

dr. ir. Floortje Kanits, Onderzoeker Wageningen University & Research

De kinderopvang is in Nederland uitstekend georganiseerd. Kinderdagverblijven scoren goed bij controles, medewerkers volgen trouw de protocollen en ze houden maximaal rekening met de risicofactoren van wiegendood. Toch overlijden jonge kinderen hier vaker dan thuis…

 

“Ook al zijn de cijfers de laatste twintig jaar sterk verbeterd, is het belangrijk dat we daar aandacht voor houden”, aldus Floortje Kanits van de Wageningen Universiteit. “In 2002 stierven er in de kinderopvang nog vier keer zoveel kinderen plotseling en onverwacht (wiegendood) dan we mogen verwachten. In 2012 was dat twee keer zoveel en nu nog 1,3 keer. Hopelijk kunnen we het nog verder omlaag brengen.”

 

Sterke vermoedens

De eerste stap naar het terugdringen van het aantal gevallen is het bepalen van de factoren die het risico verhogen. Die proberen Floortje en collega’s natuurlijk op te sporen. “We denken dat het te maken heeft met een verandering in routine. Het valt in elk geval op dat het vaak in de eerste weken gebeurt.”

 

“Het helpt als je baby in zijn eigen bedje zélf op de rug in slaap kan vallen”

 

“Ook is het opmerkelijk dat vooral eerstgeborenen uit een gezin op het kinderdagverblijf overlijden”, vertelt ze verder. “Terwijl een tweede of derde kind daar doorgaans meer kans op heeft. Een verklaring zou kunnen zijn dat deze baby’s nog niet gewend zijn aan allerlei geluiden en prikkels, omdat ze thuis geen broertjes of zusjes hebben. Met stress als gevolg, waardoor ze lastiger in slaap komen. En áls het dan lukt, komen ze in een hele diepe slaap. Bij problemen komen ze daar veel moeilijker uit.”

 

Onderzoek

Om vermoedens in feiten te veranderen, is Floortje een onderzoek gestart. Samen met haar team wil ze erachter komen of baby’s bij de kinderopvang meer stress ervaren. “En nog specifieker: wat er bij een eerstgeboren baby in de eerste week tijdens de slaap gebeurt”, zegt de PhD-kandidaat. “We lopen tegen enkele meet-struggles aan, want slaap betrouwbaar meten bij een kleine baby is niet gemakkelijk. Maar ik hoop dat we die kunnen tackelen. En dat we genoeg tijd en geld krijgen.”

 

Wenperiode

De onderzoeksresultaten laten dus nog even op zich wachten. Maar dat neemt niet weg dat je de overgang kunt verzachten van slapen thuis naar slapen op een vreemde plek. “Het zijn verschillende kleine dingen die een ouder kan doen”, tipt Floortje. “Zo helpt het als je baby in zijn eigen bedje zélf op de rug in slaap kan vallen.”

 

“Ook een wenperiode is goed. Als het qua planning past, zou je je kind de eerste weken bijvoorbeeld twee of drie keer per week kunnen laten gaan. Slapen op de groep kan in de beginperiode ook helpen, waarbij de leiding meteen goed zicht houdt. En misschien mag je wel een paar uurtjes met je baby mee. Het kan sowieso allemaal geen kwaad. Tot slot vind ik het belangrijk om nogmaals benadrukken dat een kinderdagverblijf een veilige omgeving is. Maak je daar geen zorgen over!”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info