Schermtijd voor baby’s en peuters: alternatieven en tips

Specialist aan het woord:

Vasanthi Iyer, arts maatschappij en gezondheid, jeugdarts en PhD-kandidaat Universitair Medisch Centrum Groningen

Om bijziendheid door schermtijd bij kinderen te voorkomen, helpt de 20-20-2-regel van het Oogfonds. Oftewel: 20 minuten dichtbij kijken op tablet of telefoon, 20 seconden wegkijken de verte in, en minimaal twee uur per dag buiten spelen. Maar… voor kinderen tot twee jaar is het advies anders

 

“Probeer jonge kinderen een alternatief voor schermtijd te bieden, want op deze leeftijd kunnen ze er nog niets van leren”, aldus Vasanthi Iyer, ambassadeur Visus InZicht bij de AJN – de wetenschappelijke vereniging voor jeugdartsen. “Al is dat misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Als kersverse ouder zit je namelijk in een stressvolle levensfase, waarin je niet altijd even fit bent. Een scherm dat je kind tijdelijk troost biedt of tevreden stelt, is dan best verleidelijk.”

 

Andere activiteiten

Vasanthi raadt ouders alternatieven aan. “Zingen, knuffelen en andere activiteiten die goed zijn voor de interactie met je kind”, zegt ze. “Voor de allerkleinsten is dat bijvoorbeeld spelen met een ritselboekje of luisteren naar een muziekdoosje, want ze vinden geluiden ontdekken ontzettend leuk. Voor baby’s van zes tot twaalf maanden is voorlezen perfect. En wat natuurlijk voor ieder mens goed is, ook voor jezelf: lekker naar buiten gaan voor een frisse neus.”

 

“Laat je kind dan televisie kijken, zodat de afstand tot de ogen groter is dan bij een tablet of telefoon”

 

Toch een scherm?

Als het je niet lukt om je kind een alternatief te bieden, is dat volgens Vasanthi helemaal niet erg. Het gaat haar vooral om een gezonde balans. “Laat je kind dan televisie kijken, zodat de afstand tot de ogen groter is dan bij een tablet of telefoon”, tipt ze. “Het liefst niet zittend, maar liggend op z’n buikje – en uiteraard wakker. Dan stimuleer je omhoog kijken en rollen. En om toch interactie te hebben, is het goed om samen te kijken. Tot slot: deel deze tips ook met opa’s, oma’s en je partner.”

 

Over bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een afwijking van het oog, waarbij een bril of lenzen nodig zijn om in de verte scherp te zien. Het is een groeiend probleem in Nederland: op 13-jarige leeftijd is een kwart van de kinderen bijziend. Onder andere door veel schermtijd. “Daarom is de 20-20-2-regel in het leven geroepen”, concludeert Vasanthi. “Want veel buiten zijn helpt bijziendheid voorkomen. Voor nu is het misschien wat vroeg, maar je kunt de regel maar alvast kennen.”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info