“Met CenteringZwangerschap investeer je in je zwangerschap”

Specialist aan het woord:

Marlies Rijnders, onderzoeker bij TNO Leiden

Toen Marlies Rijnders in 2010 een Amerikaans artikel las over CenteringZwangerschap, dacht ze meteen: dit is geniaal. Het model ontlast zorgverleners en maakt zwangere vrouwen stukken wijzer. En dus ondernam Marlies actie: de toenmalige verloskundige introduceerde de groepsaanpak in Nederland.  

 

CenteringZwangerschap is een vorm van verloskundige zorg, met een centrale en actieve rol voor zwangeren. Tijdens groepsbijeenkomsten vinden medische controles plaats, en praten tien tot twaalf vrouwen over allerlei onderwerpen die bij hun zwangerschap horen. ‘Gespreksleiders’ zijn de verloskundige en een steeds wisselende zorgprofessional. “CenteringZwangerschap is effectief, leerzaam én leuk”, vat Marlies samen. 

 

Onderzoekswerk 

Heel wat jaren na het lezen van het artikel is Marlies onderzoeker bij TNO op dit gebied. Daarbij trekt ze vrijwel altijd op met Matty Crone van het LUMC (Leiden University Medical Centre). En inmiddels heeft CenteringZwangerschap zich ook in ons land bewezen. Mede dankzij het werk van het duo. “We hebben onder andere onderzoek gedaan naar de effecten, de implementatie, de kosten en baten, en de doorontwikkeling”, aldus Marlies.  

 

“De belangrijkste conclusies?”, vervolgt ze. “Vrouwen die gebruikmaken van CenteringZwangerschap hebben een verbeterde leefstijl, geven vaker borstvoeding en hebben minder complicaties gerelateerd aan een minder hoge bloeddruk. En de kosten-batenanalyse heeft laten zien dat het de maatschappij meer geld oplevert dan het kost.” 

 

Meer contacttijd en kennis 

Vraag aan Marlies waarom vrouwen voor CenteringZwangerschap moeten kiezen, en er volgt een waslijst aan argumenten. De belangrijkste is dat je hiermee investeert in je zwangerschap. “Je hebt veel meer contacttijd met je verloskundige”, legt ze uit. “Bij een één op één-traject heb je twaalf afspraken van tien minuten. Maar bij CenteringZwangerschap krijg je negen groepssessies van twee uur én nog enkele individuele controles. Je kent de verloskundige dus veel beter, en de verloskundige jou.” 

 

“Verder bouw je veel meer kennis op, omdat je op talloze thema’s van een expert én van elkaar kunt leren”, vervolgt Marlies. “Bijvoorbeeld over gezondheid, de bevalling en specifieke onderwerpen zoals buikslapen en huilende baby’s. En er ontstaan zelfs vriendschappen tijdens de bijeenkomsten.” 

 

Er ontstaan zelfs vriendschappen tijdens de bijeenkomsten

 

Marlies’ droom: een vervolg met CenteringOuderschap 

Toen de TNO-onderzoeker CenteringZwangerschap in ons land introduceerde, deden drie verloskundepraktijken mee met haar eerste onderzoek. Inmiddels zijn de helft van alle praktijken erin getraind. Er zijn dus al flinke stappen gezet. Maar, Marlies is nog niet klaar.  

 

“Een vervolg met CenteringOuderschap is mijn droom. Oftewel: dat deze groepsaanpak via het consultatiebureau doorgaat tot kinderen twee jaar zijn. Het is fijn om als jonge moeder juist in die periode veel met elkaar te delen. Ook over hun eigen gezondheid, want ik merk dat dát nog vaak een ondergeschoven kindje is. Als het aan mij ligt gaat het systeem dus om, maar dat gebeurt niet zomaar. Werk aan de winkel!” 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info