Er komt een moment dat je baby zelf van de rug naar de buik draait. Superknap natuurlijk, maar voor de veiligheid van je kind is het belangrijk dat de eerste keer draaien niet in bed gebeurt. Een slaapzak helpt daarbij.
“Baby’s die in bed voor het eerst naar de buik draaien, hebben achttien keer meer kans op wiegendood”, benadrukt dr. Monique L’Hoir het belang. Zij deed hier 25 jaar geleden al onderzoek naar. “Ouders merken dit niet altijd en kunnen dan hun kind niet terugleggen op de rug. Ook is aangetoond dat kinderen die in een slaapzak slapen later naar hun buik draaien in bed. Het belemmert ze in hun beweging, waardoor dit risicovolle moment wordt uitgesteld.”
Grotere effect bij iets oudere baby
Moniques promovenda Floortje Kanits MSc, Wageningen Universiteit, voegde hier in 2021 een waardevolle conclusie aan toe. Uit haar onderzoekbleek dat het preventieve effect van de slaapzak het grootst is bij kinderen van vier maanden en ouder. “Sommige baby’s draaien voor het eerst als ze drieënhalf tot vier maanden oud zijn, anderen zijn iets later met draaien”, aldus Monique. “Met een slaapzak stellen ze hun ‘mijlpaal’ in bed uit met zo’n twee à drie weken.
“Met een slaapzak stellen ze hun ‘mijlpaal’ in bed uit met zo’n twee à drie weken”
In die weken kan je baby volop oefenen. Beneden, in de box of op een kleed. Op de momenten dat je er zelf bij bent om ‘m terug te draaien. “Dat geeft je kind voldoende tijd om er handig in te worden.”
Vanaf twee tot tweeënhalve maand
Pasgeboren baby’s slapen veilig in een laag opgemaakte wieg of ledikant, met de voetjes tegen het voeteneind. Een goed passende slaapzak kan ook. “Laat je baby in elk geval vanaf twee tot tweeënhalve maand veilig slapen in een slaapzak”, adviseert Monique. “Anders kun je net te laat zijn. Ook is room sharing tijdens het eerste half jaar verstandig. Dan verklein je de kans dat je baby ongezien toch draait.”
Meer weten over je baby’s slaapzak?
Slaapzakken, verkrijgbaar in talloze soorten en maten, bieden nog meer voordelen. Zo kan je kind niet onder het beddengoed belanden, moeilijker uit bed klimmen en zich niet blootwoelen. VeiligheidNL en de Consumentenbond hebben de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet