Jonge kinderen en eten: wat is belangrijk?

Specialist aan het woord:

dr. ir. Victoire de Wild, docent sensorische wetenschap en eetgedrag bij Wageningen University & Research

Gezond eten is belangrijk voor iedereen. En zeker voor de kleinsten. In de eerste duizend dagen is een kind namelijk volop in ontwikkeling: het lichaam en de hersenen groeien en het immuunsysteem vormt zich. Daarbij profiteert een kind optimaal van gezonde voeding. “En in de eerste twee jaar is er een window of opportunity als het gaat om smaakontwikkeling”, aldus Victoire de Wild. 

 

Victoire is docent sensorische wetenschap en eetgedrag bij Wageningen University & Research (WUR). Daarnaast is ze eigenaar van adviesbureau Groente & Meer. In dit artikel vertelt ze welke voeding voor kinderen van 0 tot 2 jaar goed is. Ook deelt ze tips voor tijdens het eten. “Vergeet niet dat het voor kinderen hard werken is, omdat ze alle smaken nog moeten leren waarderen”, benadrukt de specialist.

 

De eerste twaalf maanden

“Melk is het eerste jaar uiteraard de allerbelangrijkste voedingsbron, maar niet de enige”, steekt Victoire van wal. “Het Voedingscentrum adviseert om de eerste hapjes tussen de vier en zes maanden te geven. Kijk daarbij vooral naar het kind. Hoe reageert hij als anderen eten? Volgt hij het? En maakt hij smakkende geluiden of knauwt-ie op zijn vuistje? Als dat zo is, lijkt hij er klaar voor. Wacht wel altijd tot de eerste vier maanden voorbij zijn.”

 

Aan smaken wennen

Baby’s eerste hapjes. Dat was de titel van een grootschalig onderzoek met driehonderd gezinnen waaraan Victoire meewerkte. Het viel toen vooral op dat ouders niet konden wachten om de eerste hapjes te geven. “En dat ze het fijn vinden als hun kind het potje of bakje helemaal opeet”, vult de WUR-docent aan. “Maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat er vooral om dat ze wennen aan talloze nieuwe smaken. En hoe meer variatie je aanbrengt, hoe meer smaken ze later ‘accepteren’. Na ongeveer acht maanden kun je grover geprakte hapjes aanbieden. Als dit goed gaat, is het voldoende om het eten alleen in kleine stukjes te snijden.”

 

“Begin in elk geval met groenten: daar pluk je later de vruchten van”, vertelt Victoire verder. “Kinderen hebben van nature een voorkeur voor zoet, dus ze moeten vooral wennen aan bittere en zure smaken. Maar… ze staan vooral het eerste jaar voor open om deze smaken te leren.”

 

“Begin in elk geval met groenten: daar pluk je later de vruchten van”

 

Belangrijke signalen

Vinden ze iets niet lekker? Dan adviseert Victoire om het dan de volgende keer gewoon weer aan te bieden. “Kinderen moeten iets tien tot vijftien keer proeven om eraan gewend te raken. Let trouwens ook hierbij goed op de signalen van je kind. Als ze hun mond dichthouden, wegdraaien of zich verzetten, weet je dat het voldoende is. Na twee of drie pogingen is het goed om te stoppen. Zo respecteer je de eetsignalen van je kind.”

 

Wat de pot schaft

De eerste hapjes, die je tussen de vier en zes maanden geeft, helpen voedselallergieën voorkomen. Ook is het belangrijk om op tijd pindakaas en ei (gebakken roerei) aan je baby te geven, zodat een allergie voor deze producten kleiner wordt. Dat kan in dezelfde periode. Uiteindelijk is het streven dat-ie na een jaar met de pot mee-eet. 

 

“Ik laat vaak een filmpje zien van een kind van 13 maanden dat bij de ouders aan tafel zit”, zegt Victoire. “Ik vind dat heel knap. Voor ons is een maaltijd heel normaal, maar voor kinderen is het een supersteile leercurve.” Om ze te helpen, kun je ze volgens de WUR-docent spelregels geven. “Die zorgen voor structuur en maken de verwachtingen duidelijk. Dat is voor iedereen aan tafel fijn. Zo zorg je er bovendien voor dat eten een gezellige aangelegenheid blijft.”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info