“Het lijkt in het begin vaak op een gewoon verkoudheidsvirus”

Specialist aan het woord:

Dr. Ben Semmekrot, kinderarts

Dat baby’s regelmatig ziek zijn, hoort nou eenmaal bij de eerste levensfase. Maar vervelend is het natuurlijk wel. Zeker als het om een serieuze RS-virusinfectie. Dat is alles behalve leuk om te zien.

 

“Een baby met het RS-virus kan het erg benauwd krijgen”, vertelt kinderarts Ben Semmekrot. Hij vervolgt zijn harde opening met een geruststellende gedachte. “Maar gelukkig komt sterfte door deze luchtweginfectie in ons land niet of nauwelijks voor. Je helpt je baby door snel te reageren.”

 

Dit zijn de symptomen van een RS-virusinfectie

Om als ouder adequaat te kunnen handelen, moet je in elk geval weten wat de symptomen zijn. Ben helpt je daarbij. “Vooral jonge baby’s krijgen het benauwd door een ontsteking aan de kleine luchtwegen, wat gepaard gaat met typische korte kuchjes. Maar omdat RS in het begin vaak lijkt op een gewoon verkoudheidsvirus, heb je pas zekerheid na een test in het ziekenhuis. Tenzij je lang wacht met het bellen van de huisarts. Dan herken je RS wel...”

 

“Baby’s met rokende ouders hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop bij RS”

 

Een echte behandeling is er niet tegen het virus, dat doorgaans piekt tussen november en maart. Maximale ondersteuning is wel mogelijk. Thuis of in het ziekenhuis. Ben: “Vooral door je baby rustig te houden met paracetamol, een middel om de neus te openen, of verneveling of een high flow – als je kind dit tenminste toestaat. Verder helpt het als de moeder rustig is. Na een dag of tien moeten de klachten weer over zijn.”

 

Rust, regelmaat en reinheid

Ben is blij dat baby’s met een RS-infectie in de meeste gevallen snel behandeld worden. Dat is volgens hem vooral te danken aan oplettende artsen en aan ouders die op tijd aan de bel trekken. Toch heeft hij nog een waarschuwing én een tip.

 

“Vroeggeboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop bij RS. Net als baby’s met rokende ouders. En… rust, regelmaat en reinheid helpen in de strijd tegen virussen. Probeer dat dan ook volop te geven.”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info