“Het advies is nul minuten schermtijd per dag”

Specialist aan het woord:

Vasanthi Iyer, arts maatschappij en gezondheid, jeugdarts en PhD-kandidaat Universitair Medisch Centrum Groningen

Soms is het verleidelijk om je baby een tablet of telefoon te geven. Bijvoorbeeld als je je handen vrij moet hebben voor een digitale afspraak die door moet gaan. Als de was echt niet meer kan wachten. Of als je gewoon wat tijd voor jezelf nodig hebt. Toch raadt jeugdarts Vasanthi Iyer het ouders niet aan. 

 

Vasanthi is ambassadeur Visus InZicht bij de AJN, de wetenschappelijke vereniging voor jeugdartsen. Met aandacht voor ogen hoopt ze samen met netwerkpartners Zicht op Buiten onder andere vermijdbare bijziendheid bij kinderen te voorkomen. Dat neemt de laatste jaren enorm toe door ‘dichtbij werk’ op tablet, telefoon of laptop. De AJN hanteert daarbij de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Het advies voor kinderen tot twee jaar is nul minuten schermtijd per dag”, aldus Vasanthi.

 

Geen voordelen voor de ontwikkeling

“Vooropgesteld: schermen zijn een prachtig middel”, vervolgt de arts. “Het kan verschillende voordelen hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Maar bij de jongsten tot twee jaar is dat niet het geval. Ze worden niet taalvaardiger en leren ook niets anders. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze nog moeite hebben met symbolisch denken en onvoldoende aandacht hebben. Informatie omzetten van een 2D-toestel naar een 3D-omgeving, lukt op deze leeftijd niet.”

 

“Baby’s die een uur per dag in een zitje zitten, zijn als peuter aanzienlijk dikker”

 

‘Schermgebruik stimuleert zitten’

Als er geen voordelen zijn voor kinderen tot twee jaar, blijven alleen nadelen over. Naast bijziendheid kunnen dat verschillende negatieve effecten zijn. “Schermgebruik stimuleert zitten”, aldus Vasanthi. “En onderzoek van het UMCG heeft aangetoond dat baby’s die een uur per dag in een zitje zitten, aanzienlijk dikker zijn als peuter. Ook ontwikkelen baby’s die veel zitten zich volgens Belgische onderzoekers motorisch trager.” 

 

“Dik zijn kan later flinke gevolgen hebben”, vertelt ze verder. “Van pesten op jonge leeftijd tot een grotere kans op hart- en vaatziekten later. Natuurlijk, een rechtstreeks verband met schermgebruik is lastig te leggen. Het staat echter vast dat meer bewegen en minder zitten beter is voor de ontwikkeling van kinderen.”

 

Contacten in het echt

Het stimuleren van bewegen is volgens Vasanthi belangrijk. Hoe jong een kind ook is. En waar ze in tegenstelling tot een scherm wel van leren, zijn contacten in het echt. Bijvoorbeeld met ouders. “Laat daarbij geen scherm tussen jullie komen”, aldus Vasanthi. “Dat verstoort de interactie enorm. Bekijk deze video over het Still Face Experiment mét telefoon maar eens. De tranen zijn eenvoudig te voorkomen.”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info