“Geef je baby alle ruimte om te spelen”

Specialist aan het woord:

Mieke Cotterink, expert kinderveiligheid bij VeiligheidNL

Spelenderwijs ontwikkelen baby’s zich supersnel. Op motorisch vlak: van het omhoog houden van het hoofdje tot rollen en kruipen. En ook cognitief en sociaal-emotioneel. Want als het lukt om dat ene speeltje te grijpen, weten ze hoe het de volgende keer moet én groeit het vertrouwen.

 

“Geef je baby daarom alle ruimte om te spelen”, stelt Mieke Cotterink, expert kinderveiligheid bij VeiligheidNL. “Leg ze in een box of op een kleed dat niet helemaal vol ligt met speelgoed. En gun ze echt de tijd. Die boodschap of dat bakje koffie bij een vriend of vriendin komt straks wel…”

 

Eigen tempo

Volgens Mieke is het daarnaast belangrijk om baby’s zelf het tempo in hun ontwikkeling te laten bepalen. Ook al is het verleidelijk om ze bijvoorbeeld te helpen zitten, staan of lopen. “Ze kiezen daarvoor hun eigen moment uit”, verzekert de expert op het gebied van kinderveiligheid. “Namelijk, als ze eraan toe zijn.”

 

“Ongelukjes zijn niet erg: hier leren baby’s juist van”

 

“Ik neem vaak een speeltoestel als voorbeeld”, vervolgt ze. “De eerste trede is meestal wat hoger, zodat de kleinsten er niet op kunnen. Dat is uiteraard niet voor niets. Maar wat doen ouders geregeld? Die schieten toch te hulp. Ze tillen hun kind dan toch op het klimtoestel, terwijl het er nog helemaal niet aan toe is. De eerste trede is een soort test: als ze daarop kunnen, zijn ze motorisch ver genoeg om de rest van toestel aan te kunnen.”

 

Erbij blijven en observeren

Natuurlijk, gevaarlijke situaties moet je altijd zien te voorkomen. Maar met een verantwoord risico en een leuke uitdaging is helemaal niets mis. Mieke: “Zorg dan wel dat je erbij bent om te observeren wat je baby doet. En probeer, hoe moeilijk dat soms ook is, niet te snel in te grijpen. Tel even tot tien, daarna is de situatie vaak beheersbaar. En bovendien: ongelukjes zijn helemaal niet erg. Hier leren baby’s juist van.”

 

Lukt het je baby iets nieuws te doen in jouw bijzijn? Dan zul je van oor tot oor een blik van trots zien. “En dat doet iedereen goed”, aldus Mieke tot besluit. “Je baby krijgt zelfvertrouwen en jij als ouder het vertrouwen dat hij het kan. Mooi toch!”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info