Je baby dragen in een draagdoek: het is helemaal terug van weggeweest. Lang geleden was het al een populaire manier om met je kind op pad te gaan en dat is het nu weer. Opmerkelijk? Niet echt, want het biedt voordelen voor zowel ouder als baby.
“Een draagdoek is goed voor de hechting tussen jou en je kind”, aldus Mariëlle Hermans, expert Veilig vervoer van kinderen bij VeiligheidNL. “Die hoort je stem, ruikt je geur en voelt je warmte. Onderzoeken tonen dan ook aan dat gedragen baby’s kalmer zijn. Voor jezelf is een draagdoek heel praktisch: het geeft je extra bewegingsvrijheid. Zeker als je met meerdere kinderen onderweg bent, is het fijn om je handen vrij te hebben.”
Gebruikerstips
Mariëlle is – net als de rest van Nederland – dus zeer te spreken over een draagdoek. Maar ze benadrukt wel dat je deze op een goede manier moet gebruiken. “Het is sowieso belangrijk dat je ergonomisch draagt: je baby altijd rechtop en met goede ondersteuning voor rug en nek. Verder is het onverstandig om met een draagdoek te fietsen of te koken, want een doek geeft geen bescherming en dan kunnen er lelijke ongelukken gebeuren.”
‘De 4 van Veilig Dragen’
De belangrijkste tip van Mariëlle is om de adviezen van ‘De 4 van Veilig Dragen’ te volgen. Ze legt in het kort uit wat die inhouden. “Nummer één is dat de mond en neus altijd vrij moeten zijn”, steekt ze van wal. “Het tweede advies is dat je ervoor moet zorgen dat je baby het niet te warm heeft. Handig om te weten: de draagzak staat gelijk aan een kledinglaag. Nummer drie vertelt dat je de rug en het nekje goed moet ondersteunen, en de vierde dat je je baby regelmatig uit de zak moet halen om ‘m op zijn buik te leggen. Zo blijf je de spierontwikkeling stimuleren.”
Even passen
Naast een draagdoek is een draagzak een optie. Maar in veel gevallen is dat wel pas vanaf 3,5 kilo. Het ligt er dus aan hoe zwaar je baby is bij de geboorte. Heb je twijfels over welke draagdoek voor jou geschikt is of hoe je deze moet knopen? Dan hoef je daar niet lang mee te zitten. “Er zijn genoeg draagdoekconsulenten en gespecialiseerde winkels die je kunnen adviseren of helpen oefenen”, aldus Mariëlle. “Heb je specifiek advies nodig, bijvoorbeeld bij een te vroeg geboren baby of als je kindje een beperking heeft? Overleg dan altijd met een behandelend specialist.”
De expert van VeiligheidNL heeft tot slot nog één tip in petto. “Pas de draagdoek even voordat je deze koopt, het liefst pas nadat je baby is geboren. Dan weet je zeker dat-ie goed is voor je kind en jou!”