“Een baby zit lekkerder in z’n vel als je zijn ritme volgt”

Specialist aan het woord:

Bregje Raap – Van Sleuwen, manager researchbureau Bernhoven

Je kunt je baby voeden volgens een voedingsschema. Ouders kiezen hier vaak voor als ze de fles geven, maar ook bij borstvoeding is dat mogelijk. Een andere optie is voeden op verzoek. Oftewel: voeding geven op de momenten dat je baby honger heeft.

 

“Ik zou ouders willen adviseren om te kiezen voor de tweede mogelijkheid”, aldus Bregje Raap – van Sleuwen van ziekenhuis Bernhoven. “Want een baby zit lekkerder in z’n vel als je zijn ritme volgt. Je voldoet namelijk aan zijn behoefte en zorgt voor voorspelbaarheid. En daardoor ook voor rust en veiligheid.”

 

Signalen oppikken

Misschien ken je de signalen wel. Zuigbewegingen met de mond, een beetje geknor of zelfs licht gemopper, en handjes die naar de mond gaan: je kindje slaapt nog, maar begint al wat honger te krijgen. “Dat is het moment om te eten”, stelt Bregje. “Want voeden na het slapen is een heel natuurlijk ritme. Kijk letterlijk maar naar de natuur: bij veel zoogdieren gaat het zo. Je baby zal er dan ook snel aan wennen.”

 

“Voorspelbaarheid zorgt ook voor rust en veiligheid”

 

Natuurlijk, het moet wel passen in een gezinssituatie. En Bregje weet ook dat na een aantal maanden het ene slaapje langer duurt dan het ander. Maar als het even kan… “Dan is het goed om je eigen ritme los te laten. En neem na een voeding ook rustig de tijd om met je tevreden kind te blijven zitten en gezellig contact te hebben. Dat is fijn voor jullie allebei.”

 

Hoeveelheid voeding

Een veel voorkomende vraag bij voeden op verzoek is: wanneer heeft m’n baby genoeg gegeten? Daarover hoef je je niet zo’n zorgen te maken als je borstvoeding geeft op de momenten dat je kind honger heeft. Let hierbij wel op signalen van verzadigdheid, zoals het wegdraaien van het hoofd. “Bij kunstvoeding is dat iets anders”, vult Bregje aan. “Daar moet je goed de maximale hoeveelheid per dag aanhouden. Anders kun je overvoeden en daarmee de nieren overbelasten.”

 

Het belang van voorspelbaarheid

Zodra je baby vier tot zes maanden is, komen ook de eerste groente- en fruithapjes op tafel. Een mooie kennismaking met smaken en structuren en een heel andere maaltijd dan melk. “Wat niet verandert, is het belang van voorspelbaarheid”, benadrukt Bregje. “Geef de hapjes altijd aan de eettafel en bijvoorbeeld niet bij de tv, zodat je baby daar vast aan went. Zo werk je gemakkelijker toe naar drie gezonde maaltijden op de goede plek.”

 

“Bij slapen werkt het precies hetzelfde”, zegt ze tot slot. “Als je baby moe is, breng je hem meteen naar bed. Het wordt dan duidelijk dat de slaapkamer een veilige plek is om lekker te slapen. Is je kind straks een peuter? Dan is de kans groot dat-ie zonder mopperen naar bed gaat. Hoe fijn is dat?!”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info