De veilige babyuitzetlijst: “Hou het simpel”

Specialist aan het woord:

Lauri ten Grotenhuis, o.a. expert producten voor baby’s en kinderen bij de Consumentenbond

Wat heb ik nodig voor mijn eerste kind? Als je deze vraag op het internet stelt, krijg je meteen talloze uitzetlijsten voorgeschoteld. Maar welke producten zijn nou echt nodig, welke zijn veilig en waar moet je nog meer op letten? Lauri ten Grotenhuis van de Consumentenbond helpt je op weg.

 

“Hou het simpel”, is Lauri’s eerste advies. “Zo is een bed om te slapen: daar heb je niet veel bij nodig. Hemeltjes zien er bijvoorbeeld schattig uit. Maar als je baby beweeglijk wordt, kan het gevaarlijk worden. Verder horen kussentjes, knuffels en stootranden niet thuis in het ledikant.”

 

Producttesten

Is de kwaliteit goed en is het product veilig? Dat zouden volgens Lauri de belangrijkste overwegingen moeten zijn als je een winkelmand vult. De Consumentenbond helpt met producttesten. “We testen kinderwagens, campingbedjes, matrassen, babyfoons, autostoeltjes en traphekjes”, aldus de expert producten voor baby’s en kinderen. “Vanuit ons Producttest-overzicht klik je eenvoudig naar een overzicht met veilige artikelen. Geloof me: het is écht moeilijk om artikelen zelf te beoordelen. Profiteer daarom van onze resultaten.”

 

Wat niet te kopen?

De producten die de Consumentenbond test, heb je absoluut nodig. Maar wat kun je beter niet kopen? Er zijn veelgebruikte producten waar Lauri haar vraagtekens bij zet. “Zoals bij de co-sleeper, omdat het veilig gebruik daarvan nogal nauw luistert. Zo is er een kans dat je kindje onder het dekbed of in een kuil terechtkomt. Een ledikant op je kamer is minder risicovol.” 

 

“Verder heb ik twijfels over de populaire babynestjes. Want wat als je baby met het gezicht in de zachte rand terechtkomt en je bent er niet bij… Er is bovendien geen veiligheidsnorm voor deze producten, waardoor er veel aangeboden wordt met strikjes en lintje die ook een veiligheidsrisico vormen. De box is de beste plek voor je wakkere baby om even te liggen.”

 

Aansluiten bij de motorische ontwikkeling

“Koop ook alleen een product dat aansluit bij de motorische ontwikkeling van je baby”, vervolgt Lauri. “Dit valt eveneens onder het motto: hou het simpel. Zet je kind pas in een kinderstoel als hij zelf kan gaan zitten en kan blijven zitten. En koop een loopkarretje als hij zichzelf kan optrekken, kan blijven staan, en de eerste stapbewegingen maakt. Een loopstoel kun je sowieso beter in de winkel laten staan, want die is niet goed voor zijn ontwikkeling.”

 

“Koop ook alleen een product dat aansluit bij de motorische ontwikkeling van je baby”

 

Praktische tips

Voor aanstaande of jonge ouders die op spullenjacht gaan, heeft Lauri tot slot nog enkele praktische tips. “Er is een levendige tweedehands markt: duurzaam en fijn voor je portemonnee. Al zou ik voor belangrijke artikelen zoals een autostoel de gok niet zo snel wagen. Hou daarnaast de terugroepacties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in de gaten. En… check de testen bij de Consumentenbond op de categorie baby en kind. Als lid zie je alle testresultaten én blijf je op de hoogte van belangrijk nieuws!”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info