Dat baby’s regelmatig ziek zijn, hoort nou eenmaal bij de eerste levensfase. Maar vervelend is het natuurlijk wel. Al helemaal als het om een hersenvliesontsteking gaat. Dan leven ouders soms zelfs tussen hoop en vrees.
“Het gevaar van een hersenvliesontsteking, veroorzaakt door de meningokok- of pneumokokbacterie, zijn we een beetje vergeten, maar dit is er nog altijd”, aldus kinderarts Ben Semmekrot. “Mogelijk met ernstige of zelfs fatale gevolgen.”
Deze klachten horen erbij
Het opmerken van de eerste symptomen van hersenvliesontsteking is dan ook erg belangrijk. Net als snelheid. “Als een baby door de meningokokbacterie geïnfecteerd is, drinkt hij niet meer, is hij suf, bleek en heeft hij koorts”, zegt Ben. “Ook zie je overal rode vlekjes. Is dat het geval? Dan moet je als de wiedeweerga naar de eerste hulp, want anders kan je baby in shock raken en mogelijk overlijden.”
“Er zijn steeds meer kinderen die niet de standaard vaccinaties krijgen”
“Een infectie door een pneumokokbacterie is lastiger te herkennen, terwijl de blijvende schade groot kan zijn”, vervolgt de kinderarts. “Let in dit geval bij je baby op pijn bij het verschonen van de luier, sufheid en prikkelbaarheid, en koorts of ondertemperatuur. Ook een grauwe kleur kan een teken zijn. Gelukkig zijn beide bacteriën gevoelig voor antibiotica.”
Afweer van de gastheer
Het komt gelukkig niet heel vaak voor dat een baby een hersenvliesontsteking krijgt. Maar toch is Ben er niet gerust op. “Er zijn steeds meer kinderen die niet alle standaard vaccinaties krijgen”, zegt hij tot besluit. “Hun vaders en moeders moeten extra scherp zijn op symptomen. De drie R-en, rust, regelmaat en reinheid, helpen natuurlijk ook in de strijd tegen bacteriën. Die versterken namelijk de afweer van de gastheer.”