“Bespreek van tevoren wat je met een NIPT-uitslag doet”

Specialist aan het woord:

Dr. Adèle Engelberts, kinderarts in Zuyderland

Als je zwanger bent, kun je laten onderzoeken of je baby down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dat kan met de NIPT (niet-invasieve prenatale test). Dit bloedonderzoek is ongevaarlijk, maar toch adviseert kinderarts Adèle Engelberts om er goed over na te denken. “De uitslag kan consequenties hebben.”

 

Vanaf de tiende week van je zwangerschap kun je de NIPT laten uitvoeren. In je bloed zit dan ook DNA van de placenta, dat bijna hetzelfde is als dat van het kind. Dat gaat voor chromosomenonderzoek naar het laboratorium. “In elke cel zitten normaal gesproken 23 setjes van twee chromosomen”, aldus Adèle. “Heeft je kind één van de syndromen? Dan heeft elke cel een extra chromosoom.”

 

Nevenbevindingen

Als je voor de NIPT kiest, moet je nóg een keuze maken. Of je ook de uitslag wil weten van eventuele andere afwijkingen in de chromosomen. “We noemen dit nevenbevindingen”, vertelt Adèle. “Goed om te weten: met de NIPT wordt niet duidelijk of de afwijking bij het kind, in de moederkoek of bij de moeder zit. Daar is extra onderzoek voor nodig. Kies je ervoor om niet achter nevenbevindingen te komen, maar vinden ze toch een ernstige afwijking? Dan zal de arts deze alsnog met je delen.”

 

“Als je toch geen acties aan de NIPT verbindt, moet je je afvragen of je de test wel moet laten doen”

 

De uitslag: drie scenario’s

“De uitslag van het onderzoek kan voor drie scenario’s zorgen”, vervolgt de kinderarts. “De eerste is dat je grotendeels gerustgesteld wordt, want er zijn geen afwijkingen gevonden. Maar let op: de NIPT test niet op alle aandoeningen. Je bent dus nooit helemaal zeker. De tweede is dat je kind misschien een aandoening heeft. Vervolgonderzoek is dan nodig. En de derde situatie is dat je kind een aandoening heeft. Dan kom je voor een moeilijke keuze te staan: wil je de zwangerschap beëindigen of uitdragen?”

 

Wat als… 

Wat de uitslag van het onderzoek ook is: het is volgens Adèle goed om vooraf alle wat als-scenario’s met je partner en de verloskundige of gynaecoloog door te nemen. “Je moet je bewust zijn van de nadelen, want de NIPT kan je dus onzeker maken. Bovendien horen er bij een vervolgonderzoek mogelijk wel risico’s. Bespreek daarom van tevoren wat je met de NIPT-uitslag doet. Als je er toch geen acties aan verbindt, moet je je afvragen of je de test wel moet laten doen. De verloskundigenpraktijk en het consultatiebureau kunnen je hierbij begeleiden.”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info