Of je nou tegen het geluid kunt of niet: baby’s huilen. Tijdens de eerste dagen na de geboorte nog niet zoveel, maar dat neemt toe. Met rond de zes tot acht weken een piek van gemiddeld drie uur per dag. Eén troost: het wordt ook vanzelf weer minder.
Als een baby huilt, denken ouders vaak: er móét iets aan de hand zijn. Want anders zou hij niet huilen. “Zeker als hij rood aanloopt, zijn benen omhoog gooit en een opgeblazen buikje heeft”, aldus klinisch pedagoog Monique L’Hoir. “Maar wees gerust: bij 95 procent van de voldragen kinderen heeft het geen medische oorzaak. Zelfs bij huilbaby’s is er vaak niets aan de hand.”
Denkbeeldige checklist
Als de piek verdwenen is, huilen baby’s van drie maanden nog ongeveer een uur tot anderhalf uur per dag. Vaak ’s avonds. Dit is het bekende huiluurtje dat ouders onzeker kan maken. “Vink dan een denkbeeldige checklist af”, raadt Monique aan. “Heeft hij gegeten? Heeft hij geslapen? Is hij alert? En, het allerbelangrijkst, groeit hij goed? Als je alles met ‘ja’ hebt beantwoord, kun je tegen jezelf zeggen: dit hoort erbij. En natuurlijk je baby even troosten. Realiseer je bovendien dat een kind met iets onder de leden niet alleen in de vroege avond huilt.”
Bezoek de jeugdarts
Het is vaak de combinatie van vermoeidheid, de vele indrukken en het oei-ik-groei-gevoel die baby’s laat huilen. Heb je ondanks deze wijsheid toch nog twijfels of vragen? Dan adviseert Monique je om een afspraak met Jeugdgezondheidszorg te maken. “Na een anamnese door een jeugdarts krijg je dan vaak een dagboek mee. Die vul je 24/7 in, waardoor de arts de juist inzichten krijgt. En jij ook. Als het op papier staat, blijkt het qua huiluren namelijk vaak mee te vallen. Gelukkig!”
“Bij 95 procent van de voldragen baby’s heeft het geen medische oorzaak”
Rust, regelmaat en stevig instoppen
Eén ding is zeker: hoe minder verdriet een kind heeft, hoe fijner dat is. Voor iedereen. En zeker als je ouder bent van een excessieve huiler. Monique: “Daar kun je voor zorgen door je baby rust en regelmaat te bieden én hem stevig in te stoppen. Ik heb meegewerkt aan een onderzoek dat aantoonde dat die drie onderdelen het huilen bij excessieve huilers met maar liefst veertig procent vermindert.”
“Hoe je dat aanpakt?”, herhaalt de klinisch pedagoog de laatste vraag. “Volg steeds dezelfde cyclus van slapen, wakker worden, eten, lekker even knuffelen met een tevreden baby, spelen en weer slapen. En breng je kind bij de eerste signalen van vermoeidheid meteen naar bed. Als je kind deze cyclcus kent, is hij het vrolijkst en hou jij de controle!”